Римската мода

Римското облекло за мъжете и за жените се деляло на долни дрехи, (индутус) и на връхни (амиктус). Хората обикновено спели с индутус, а когато излизали обличали амиктус. Мъжете носели ленена или вълнена препаска (сублигаликум) около слабините си, вързана за кръста. Това била и обикновената дреха на гладиаторите, а също и на онези, които се занимавали с ръчен труд на полето. Отгоре се носела туника. Тя била изготвяна от вълнена или ленена материя. Заможните жени носели туники от копринен или памучен плат. За разлика от мъжките техните туники били с ръкави. На дължина стигали до коленете или до глезените. Войниците, робите и работниците носели късни туники. Характерна дреха на римлянина била тогата. В началото тога носели както мъжете, така и жените.

Впоследствие тя останала дреха само за мъжете. Изготвяла се от вълнен плат с дължина около 5,5 м. и широчина – 2,2 м. Имало различни тоги – тога вирилис, традиционна тога; тога претекста, която украсена с пурпурна ивица по края, носели висшите магистрати и юношите между 14 и 16 години; тога пула била черна и се обличала при траур. Неудобна за носене и твърде скъпа, тогата постепенно излиза от употреба (през III в. тя е отживелица).

Подобен на тогата, но по-къс и по-лек бил палиумът. По време на империята той станал обичайна дреха за римлянина Панталоните били традиционно облекло за персите, келтите и германците.

Римлянките обличали над туниката стола – дълга дреха, стегната под гърдите с връзка. Обикновено столата била украсена с ивица от орнаменти над подгъва, а също и по края на ръкавите. Често върху столата се слагала пала. Тя се изработвала от вълнен плат и наподобявала тогата по носене. Нерядко палата се изтегляла над главата, за да предпазва от дъжд; омъжените жени покривали косите от благоприличие. В късната империя над мода била далматиката (вид туника). При мъжете тя достигнала до коленете, а при жените покривала и глезените.

Колесничарите, които разпалвали толкова силно страстите на римляните, носели специални дрехи. Обличали къси туники в цвета на партията, която представяли – сини, зелени, червени и бели. За да се предпазят, увивали гърдите си с кожени ремъци. На главата носели кожени шлемове. Понеже имали обичай да увиват около телата си поводите на конете. Те имали подръка и ноже (фалкс), с който ги прерязвали в случай на падане.

Източник “Атлас по Стара История”

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *