Римското цивилно облекло през късната античност

  Римското облекло през периода на късната империя III-V в. се различава доста от периода на републиката и принципата. По това време варварските влияния в облеклото са значителни, което се забелязва с навлизането на панталона. Някои от старите дрехи, които широко са носени в миналото отпадат – такъв е случая с тогата, която заради своята цена и не особено удобна за носена излиза от употреба.  

  Дрехите в този период все още са изготвяни основно от ленени и вълнени платове. Употребата на коприната постепенно се засилва, но тя става широко разпространена едва през VI век, когато Източната Римска империя, разкрива тайната на производство на коприна и започва да я произвежда на собствена територия. До този момент тя е внасяна от Китай, която я прави изключително скъпа, луксозна и ценна стока. Само най-богатите граждани и тези от императорското семейство са могли да си я позволят. Обикновените граждани носели ленени дрехи.

Важна подробност на римското облекло от периода на късната античност  е тяхната пищност и украса. За разлика от по едноцветните дрехи от периода на републиката и принципата – късната античност предлага доста красиви дрехи. Това се дължи в голяма степен на широката употреба на бродирани елементи по туники, панталони, плащове наречени „клави” и „орбикули“. Те представляват красиви вълнени парчета върху които са избродирани геометрични елементи , животински мотиви, символи навлезли чак през XX век в тоталитарните движения. В навлизането на християнството се появяват християнски мотиви. Те са пришивани към дрехите и при пране са отстранявани. Данни за визията им черпим от запазени археологически образци, най-често в източните провинции (Египет, Сирия), където топлият и сух климат запазва дрехите. Археологическите находки на оцелели туники, доказват, че изображенията на римляни от мозайки и стенописни от III-V, действително са изглеждали впечатляващо.

Мъжкото цивилно облекло се състои от ленена или вълнена (най-често ленена) туника стигаща до коленете. В този период вече мъжките и женските туники са с ръкави. Туниките за всекидневно носене или войнишките  са съвсем прости без украси, някои единствено имат пришити съвсем скромни клавии, които представляват ленти. Сведения на туниките от този период черпим от известата находка от “Дура Еуропос“ в Сирия, където има изображения от периода. Богатите граждани носят туники, които са с много бродерия по ръкавите, гърдите и гърба и дори по панталона. В късните период на Римската империя започва да се носи и един особен тип туника наречен – далматика, която е доста богато украсена, тя става част от облеклото дори на свещенослужителите.  Туниката задължително се  затяга с колан или връзка в зависимост от ранга. Заможните граждани и военните носят кожен колан, който в някои случаи е украсен с красиви елементи открити при археологически находки.

Туниката се носи с ленен панталон, който завършва с крачоли тип чорапчета. Обувките от този период вече не са типичните сандали ,а са по-затворен тип обувки. Цивилните граждани носели обувки подобни на пантофи. Военните и носят обувки, които наподобяват ботуши, но с връзки наречени „калцеи“.

Характерна особеност от облеклото от този период е носенето на много любопитна шапка наречена „панонска“, която наподобява калпаците. Те са носени дори от императорите. Римляните обичат да носят наметки, плащове, които ги предпазват от лоши време и демонстрация на ранга им. Те се закопчават с т.нар  “fibulae” или фибули, които се откриват най-често при археологически находки.

Женските римски дрехи не се променят особено, защото все още дамите носят стола, пала, познати от републиката и принципата. Като цяло модата в Средиземноморието не е еднаква и се различава, ръкавите в туниките навлизат от източните провинции с т.нар Сирийска мода.

Церемониалното облекло на консулите в късната империя е представено на множество плочки от слонова кост. Над дълга туника консула носи къс колобиум (дреха подобна на далматиката), богато украсен. Облеклото завършва с тогава за, която не е ясно дали е пикта. Тя е изготвена от пурпурен плат, украсена със златни бродерия. По време на републиката я носят военачалниците-победители , които имат право на триумф. В късната империя тя става част от облеклото на консулите и дори на императора.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *