Византия в Испания

В средата на VI век, едва 75 години след падането на Западната Римска империя , византийския император Юстиниан започнал серия от военни кампании, които се опитваt да възвърнат римските територии на запад. С ромейските войски биейки се в Италия срещу остготите, Юстиниан вижда възможност да си върне старата провинция Испания, възползвайки се от проблемите на вестготите.

. Следвайки старата римска максима „разделяй и владей“. Според историкът Исидор от Севиля, лидерът Атанагилд се бори срещу вестготския крал Агила и затова моли за помощ Юстиниан.  „Тъй като Атанагилд се опитвал да премахне тиранията на и се опълчилсрещу Агила, поискал помощ от Юстиниан за войски, които да мупомогнат, които веднъж пристигнали и укрепени, трудно могли да бъдатпобедени. С тяхна помощ все още продължават да се бият, преди с честисмъртоносни битки,а днес има само отделни стълкновения“. Юстиниан изпраща малка войска под командването на Либерий, генерал,  който е е префект на Теодорих в Цизалпийска Галия, познава особеностите на вестготите, акостира в Нови Картаген. В този момент южните градове в Картагенската област и по специално Бетика, все още пазят римските традиции , все пак са  изминали само 75 години от падането на Западната Римска империя, въпреки, че са преживяли много с идването на вестготите на Иберийският полуостров.

Единственото което донасят със себе си вестготите са разрушение и грабителство, за щастие не повлиява на местните обичаи. Освен това градове като Кордоба Бетика и Испалис са практически независими от вестготите.  Малката ромейска армия е посрещната с почести от населението,  което презира вестготите и все още говори латински. Вестготите упражняват двоен стандарт към населението ( съдят по различен начин вестготите и местното население, които са дискриминирани). Местното население изгаря от желание да стане част от империята за да може да разшири търговските връзки на своите пристанища.

Атанагилд осъзнава късно грешката си, Юстиниан обявява създаването на провинция Испания и бързо се установяват търговски връзки между градовете от Испания и Византия. Тази търговия продължава почти сто години и за толкова време Средиземно море отново става римско.  Несъмнено след смъртта на император Юстиниан проблемите в Италия и на Балканите попречили изпращането на допълнителни войски в Испания. Затова ромеите се укрепват зад градските стени, най-вече по крайбрежните градове, оставяйки останалата част от провинцията в ръцете на вестготите.

Вестготския крал Сизебут успява в голяма кампания от 620 – 621 да превземе град Картаго Спартия – ромейската столица на провинция наричана още Юстина. Сизебут заповядва унищожаването на градските стени и всички защитни съоръжения, след това дошъл ред и на Малага. Останалите градове минават под управлението на неговия наследник Суинтила с което приключва византийския период в Испания

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *