Рекополис, забравеният вестготски град, който искал да бъде втори Константинопол

Вестготска Иберия  от VII е най-могъщата държава в Европа във културно и военно отношение. В края на този век (VII) изпада в криза от, която никога не се съвзема. Вестготското кралство лавира между Западната и Източната Римска империи като възприема много от културата им. Един от най-известните крале е Леовигилд, той се облича, държи се, строи градове като типичен император на Византия. Като един Цезар с вкус към Изтока.

 Като доказателство за своето могъщество този вестготски крал издига през 578 г. разкошен дворцов комплекс в Гуадалахара на площ тридесет и три хектара (двадесет и два от оградени със крепостни стени); единственият град построен през Средновековието с нова визия по инициатива на държава от Западна Европа. Всичко това има за цел да покаже могъществото на вестготското кралство.

Базиликата в Рекополис

Наречен Рекополис в чест на неговият  по-малък наследник  Рекаред ( с това действие краля показва предпочитанието към по-малкият син) , дворцовият комплекс е вдъхновен от градоустройственият план на Константинопол в опит да се доближи до величието на Новият Рим.  За да разберем значението на Рекополис трябва да влезем в образа на могъщият крал Леовигилд и в желанието му да укрепи кралската власт, копирайки императорската власт като отражение на неговата позиция и власт.

  Археологическите находки сочат, че Рекополис в никакъв случай не е малък град, а нещо,повече – може да се сравни в много отношения с кралския град (urbs regia) Толедо. Разположен на брегoвете на река Тахо, Рекополис  разполага със стени, оборудвани с четириъгълни кули, а в най-високата му зона е  заета от административни сгради и важен дворцов комплекс. От северната и южната страна се издигат две големи, продълговати, двуетажни сгради (с дължина около 133 метра). От източната страна има по-малка постройка само с един етаж и трикорабна базилика с латински кръст написана в правоъгълник с издълбана полукръгла апсида.  Уникалното в този строителен план е кръстообразните сгради построени също във Византия.

Карта на Иберийският полуосров

 Монументална арка, разположена в южната част, свързва дворцовия комплекс с жилищната зона на града чрез търговски и занаятчийски квартал, който включва златарски и стъклени работилници и магазини, продаващи вина, зехтини и всякакви видове  храни.

Отвъд символичната стойност на този дворцов град, значението на Рекополис се състои в неговата търговска роля като врата за внос на материали, в много случаи от ориента и африканския свят, предназначени за елита на монархията. Единственият известен акведукт до този момент от този период доставя вода от извор на около три километра до дворцовият коплекс, докато останалата част от вестготският град ,използва система от „цистерни“ за консумиране на вода. Пресметнато е, че в града и околностите живеят около 4 хил. души.  Като по това време Иберийският полуостров наброява около 3 млн.

Думите на историка Даниел Гомес потвърждават величието и могъществото на този град.  Той смята, че е погрешно да се смята, че вестготското общество е главно селско, а градовете са оставени на произвола и ,че повечето са раздирани от криза. Разбира се земеделската среда играят важна роля във Вестготското кралство Толедо, но също и градовете, тъй като оттам произтича властта. Освен това има други градове, които са много добре развити какъвто е случая с Толедо. Градове като Мерида, Кордоба, Севиля, Нарбона, Брага или Тарагона са със силно римско минало, които играят важна роля във кралството на вестготите и кралската администрация. Освен това градовете имат важно значение от християнска гледна точка, защото от тях управлява църквата и нейната администрация, обстоятелство, което проправя пътя към добре познатият модел на средновековен град.

Амвон от три части възстановен от фрагменти

Археологическият обект е в ръцете на професора по археология в Университета в Алкала де Енарес Лауро Олмо Енцисо от 1992 г. и все още има много работа, която трябва да се свърши на място, където едва 8% са разкопани. „Надявам се, че ще можем  да продължим да напредваме в своите изследвания, тъй като сме изправени пред изключително важен обект с международно значение. Смея да твърдя, че Рекополис поражда „завист” в Европа“, посочва Гомес Арагонес.

  В днешно време може да се посетите Археологическият парк Рекополис, създаден от археологическите обекти във вестготският и андалуският град Зорита.Прекрасният Зорита де лос Канес (Гуадалахара), първо арабски, а по-късно и християнски е изградена отчасти с камъните от съседен Рекополис, който в началото на IX претърпява пожар и се превръща в кариера. Андалуският град се издига като един от най-важните градове в центъра на полуострова и стратегическо място за контрол на река Тахо.

Източник: https://www.abc.es/historia/abci-recopolis-olvidada-ciudad-visigoda-quiso-constantinopla-miniatura-para-espana-202008060050_noticia.html?fbclid=IwAR0_Sb-VrmgAU61xVV5BLUMIxc6ZdbNbHccCNpmFEriCT1AluNP0RiTCS5w

Similar Posts