Археолози откриват останките на ромейски монах, окован с железни халки

Наскоро археолози откриваха в Израел, останките на ромейски монах окован с железни халки, съобщава Heritage Dayli. Находката е направена в археологическият обект Хирбат ел-Масини, в близост до Йерусалим. Хирбат ел-Масини е място, където археолози от Израелският археологически департамент, редовно провеждат разкопки. Там преди време откриват триапсидална църква от ромейската епоха, която е част от манастир с крайпътна странноприемница. Църквата е частично изсечена в скала и е изградена с варовикови дървесини (фино обработен камък), които може да са били посветени на Свети Захарий от свещеника Сабинус.

          Неотдавна откритите останки на монах са намерени в гроб, където е погребан до две затворени малки ниши в централната апсида на църквата. Около врата, ръцете и краката на монаха има поредица от железни халки, тежащи десетки килограми, които изследователите предполагат, че са символ на воденето на аскетичен начин на живот, а носенето на веригите е за да докаже своята преданост. Датирането на останките са около V век.

          Християнските монаси които са следват аскетизъм, са живеят начин на живот, характеризиращ се с въздържание от чувствени удоволствия в стремежа към спасение, изкупление от греха или духовност. По-суровият аскетизъм включва практиката на оковаване на тялото за скали или затваряне в клетка, чрез  молитва, разположена на изолирано място. Тези крайни аскети, често  неглижират  личната хигиена или практикуват самонараняване и доброволно страдание.

          Монахът, намерен в Хирбат ел-Масини, вероятно е живее близо до църковния комплекс, като се уединява и затваря в клетка, окован, както споменахме по-рано. Практиката произхожда от Сирия през IV-ти или V-ти век след Христа, но откриването на погребението показва, че тази форма на  краен аскетизъм се разпространява чак на юг до района на Йерусалим през ромейският  период. При друга открита находка, археолозите от Израл намират мъжки останки близо до Мар Елиас, между Йерусалим и Витлеем. Откритото тяло ( в подземна пещера) е отново оковано около горната част на тялото.

Използвани изобржения: Израелският археологически департамент

Similar Posts